Heeft u vragen? Bel (0513) 64 60 64

Menu

Centrumplan Oosterwolde gepresenteerd

Het centrum van Oosterwolde staat aan de vooravond van een enorme verhuis- en nieuwbouwoperatie van winkelbedrijven. De Compagnon, Adema Architecten en Kroeze & Partners ontvouwden dinsdagavond een miljoenenplan dat het koophart van Ooststellingwerfs hoofdplaats de komende jaren een vernieuwde aanblik moet geven. Meest opvallende pion op het spelbord is supermarkt Lidl. De grootgrutter zit nu aan de Trambaan, maar wil groeien. Dit kan op steenworp afstand, in een nieuw te bouwen complex op de hoek van de 13 Aprilstraat en de Snellingerdijk.

In de plannen betrekt de Lidl de onderste van vier bouwlagen. De twee erboven worden gevuld met 44 zorgappartementen van Talant en helemaal bovenin is een nog nader te bepalen aantal koopappartementen gedacht. Als alles volgens plan verloopt, staat de nieuwbouw er over twee jaar.

De ingetekende oppervlakte van meer dan 2300 vierkante meter betekent voor de Lidl bijna een verdrievoudiging van de huidige omvang. Om ruimte te maken voor het door Adema Architecten uit Dokkum ontworpen nieuwbouwcomplex moeten de Scapino en een handvol woningen wijken. De Scapino wordt – samen met de Action – ondergebracht in het voormalige pand van de Poiesz, iets noordelijker in het centrum. Dit staat al jaren leeg en geldt in Oosterwolde als een rotte kies. Het verrommelde parkeerterrein dat ernaast ligt, wacht een oppepper.

De alternatieve invulling van de bestaande Lidl is nog niet rond, maar Veenstra en de zijnen mikken op de komst van een Aldi, waarmee gesprekken lopen.

Aan de presentatie van gisteravond gingen jaren van onderhandelen vooraf om de puzzel rond te krijgen. Wethouder Sierd de Boer is dolblij dat men er in geslaagd is en sprak van ,,een bijzondere dag’’. Ooststellingwerf, dat voor de nieuwbouw het bestemmingsplan moet wijzigen, is al jaren bezig om Oosterwolde nadrukkelijker als ‘bovenregionale’ winkelplaats te etaleren. Volgens De Boer is het plan van De Compagnon een belangrijke stap. ,,Fijn dat we nu zover zijn.’’